Google

Kino u Jugovinilu

članak sa sucurac.info portala koji sam tamo postavio u 6 misec 2007 godine i koji je nesta skupa sa svin mojin tekstovima kad san u grinti bija izbrisa nick. :) malopri san ga negdi naša …

ove donje slike su učinjene te 2007-e godine ali u međuvremenu je sve to srušeno i ničega više nima.

elem, lec go:

Znate li koliko je ukupno kina bilo u Sućurcu? 5 ! Da ih nabrojimo:

1. sadašnje kino.
2. ono šta ga zovemo “Staro kino” u kojem se sada trenira judo?
3. ono iza gostionice “Matić” na rivi u kojem su se prikazivali filmovi prije drugog svjetskog rata.
4. je – litnje kino.
5. ovo iz naše priče – kino u ex Jugovinilu …

U vrijeme izgradnje Jugovinila odmah ispod ceste, a zapadno od “Upravne zgrade” izgrađeno je više baraka za graditelje, a kasnije za tvorničke radnike. U sklopu tih baraka izgradjena je i kino dvorana sa ugostiteljskim lokalom, a odmah uz nju do ceste, ljetna bašta. Tu su pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća nastupali najpoznatiji jugoslavenski pjevači i muzičari poput Ive Robića, Marka Novosela, Vice Vukova, Toni Kljakovića i mnogih drugih sada manje poznatih. Jugovinil je tada bio uzdanica socijalističke privrede, dijelili su se viškovi (vjerojatno od državnih premija za izgaranje i utovar radioaktivne šljake ali svejedno), bilo je novaca pa su mogli dovesti koga su htjeli sa estrade. Zbog toga je ta ljetnja bašta postala popularna ne samo u Kaštelima već i mnogo šire.

Sredinom šezdesetih godina započela je izgradnja novog kina i restorana na Giričiću u Kaštel Gomilici, pa je po završetku sve to preseljeno tamo. Ali više nikada nije dostignuta ona popularnost kakvu je imala bašta u sklopu tvornice. U barakama je još neko vrijeme živjelo 5 – 6 obitelji dok nisu dobili stanove u Splitu, a onda su u barake i u staro kino useljeni pogoni “Zaštitnih radionica”, dok je na prostoru same bašte izgradjena nadstrešnica, sa strane obložena daskama i papundekom što se koristilo kao skladište.

Kako su “Zaštitne radionice” pripale Adriachemu preseljene su u gornji dio bivšeg Jugovinila, a baraka na bašti je stajala sve dok nije prije par godina izgorjela. Kino je bilo u ruševnom stanju dok crijep nisu odnijeli, a sada je – rupa. Svi ti objekti čekaju rušenje i odluku novog vlasnika što će tu izgraditi, a kako izgledaju ovih dana pogledajte na slikama.

Pogledajte sadašnje stanje kina u ex Jugovinilu:

neno

Ispeci pa reci:

Komentiraj