Google
6,103

Intervju sa Željanom Jurlinom,nositeljen Kaštelanske HSP-ove izborne liste

Datum:May 15, 2017 11:10 pm
Comments
Komentiraj

Eto tebe Željane opet na izboriman,ali ovi put si se aktivira na Gradskoj razini i ka ča san vidija čak si nositelj HSP-ove liste,a ča ti misliš koliko če te Vi ka stranka jemat uspjeha s obziron na ova sva događanja i javnu ne baš lipu percepciju di razne pravaške opcije radidu perfomanse nakon kojih kad se ljudiman spomene HSP odma manedu rukon,aaaa, to su ONI?

Cili život se bavin politkon,jerbo politika zapravo i je sami život,bilo da se radi o borbi za pravaštvo ili kroz pravaštvo. Iako je ono živa doktrina i prije svega način življenja,zbog  prečesto iskrivljene slike-percepcije u javnosti,moran reč bar par besid o pravaštvu ka političkom svjetonazoru.

Dakle,sam Ante Starčević je bija nacionalni socijalist,vrlo liberalnih i izrazito modernih politički stavov,dok je pravaštvo nastalo ka hrvaski narodni pokret . Usprkos tome šta kao najstarija i autohtona politička stranka nikad nije bila životnija nego danas,teško ju je precizno stavit u sadašnje političke okvire. Posebno šta u nas više ne postoji narodnjaštvo, ljevica ili desnica. Pa ipak gledajuči sa socijalnoga aspekta politike onda je ono livo, kada su u pitanju ljudska prava i slobode onda je liberalno, a po nacionalnom pitanju je desno. Toliko da tek otprilike sve bude jasnije. Druga jako bitna stvar to što kad su Kaštila u pitanju da su ovo prvi izbori di kaštelanski pravaši izlaze ujedinjeni. Znači da ovde više nema,a niti če bit ikakvih pravaških podjela i da mi odgovaramo samo za ono što HSP predstavlja, govori i prije svega radi u Kaštilima.

Asti Željane,a dokle te slušan onda mi kroz glavu prolazi to da san po tomen i ja Haespeovac?

A sad je meni jasno zašto  nas dva, ča se tiče problematični  životni situacij jednako reagiramo i puno brzo se dogovorimo,ali naravno,oni ča sve očedu držat pod kontrolon,kako mene,tako i tebe, nas proglašavadu čudaciman,jer kako ja ostajen usamljen u školskomen Viječu roditelji,tako se i tebi događa u Mjesnomen Odboru iako si puno toga pokrenija,spomen ploču,114 brigadi Putalj,spomenik palima Sučuraniman u Domovinskomen ratu za kojega si mi 2014 reka da je razlog tvoga ponovnoga kandiranja za MO i iako je okolo toga bilo razni peripetij, eto, uspija si,pa sad najnovije,pokušaja sprječavanja da punpna stanica dođe na plažu na Sokolani,prolaska teškoga prometa kroz naše selo,itd.

Društveni aktivizam držim samo prirodnim nastavkom Domovinskoga rata. Radom za nacionalno i opče dobro, a posebno po pitanju svoje lokalne zajednice. Znači ne životne sredine u kojoj kako to naši Sučurani volidu reč”Tu san se rodija  tu ču i umrit“, več sredine koju san izabra za život, svoj i svoje obitelji. Sve je znači počelo sa MO u kojem sam nakon dva mandata neke stvari uspio realizirati, a neke  poput, recimo, zabrane pumpne stanice koja bi se tribala radit na Sokolani u blizini plaže, pak ne. Zapravo s te pozicije nisam ni moga, pa tako da smatram kako je slijedeči korak, viječnika u GV Grada Kaštili sasvim normalan slijed i izbor. Pa je tu i problem  potokoka koji se uljeva direktno na plažu,a bili smo svjedoci i fekalija koji iz njega izlaze.  Ujedno je to i dobar test za mene osobno, jer ako sumještanima i našoj lokalnoj zajednici takav vid aktivizma treba ja sam tu, a ako ne onda kome i čemu. Zar ne ?

A je Željane,tako je, ma oti isti sumještani cilo vrime govoridu da nan je selo zanja rupa na sviralu i kako se ne vidi nikakvi napredak,a kad triba izač na izbore,pa bar tako, provat čako učinit,(jer ima puno pametnoga svita koji bi se moga i kandidirat,ali ne želi) onda se more čut,a oli ču ja čako prominit? A ka ča vidimo na državnoj razini,došli su niki novi ljudi i više nije ništa isto ka ča je bilo.Znači,promjene su ipak moguče.

Iznit ču meni izrazito dva bitna primjera zbog koji radim, sve šta radim.

Prvi koji mi je kao primjer licemjerja posebno iritantan, ali ujedno i poticaj za sve što radim. Kako su se recimo slagali izborni dogovori, pregovori, suradnje i koalicije tako smo i mi kao HSP (gdje sam tajnik), te Savez za Kaštela (u kojem sam dopredsjednik s punomoči zastupanja udruge) išli na razgovore za recimo još širu političku platformu i zajedništvo stranaka. Ti su razgovori propali, ali ono šta me ka viječnika MO K. Sučurac posebno iznerviralo je kad je jedan od sugovornika reka kako su MO potpuno irelevantan pokazatelj volje mještana. Rekao bih da je to jako znakovita i razmišlljajuča izjava. Pogotovo šta se na kraju išlo još dotle da neki dodatno kažu i to kako se tjedan – dva prije izbora treba razbacati i doslovno subotariti od vrata do vrata. Naravno da njih četvorogodišnji mandat u kojem žive sa svojim sumještanima rješavajuči komunalne probleme , a pogotovo politički volontarizam ni najmanje ne zanimaju. Reka bi da se tu radi o takvom licemjerju i manipulacija koja vrišti do neba.

Drugi još veči problem su same izborne liste. Npr. HSP kao i još neke druge (oporbene) stranke nisu uopče u mogučnosti napravit najkvalitetniju listu, a kamo li recimo kandidirat gradonačelnika ili župana, a zašto ?  Zbog straja koji neprekidno raste od izbora do izbora i samo se pitan do kada ? Puno kvalitetni ljudi, bili oni članovi, simpatizeri ili podupiratelji, a posebno recimo poduzetnici, koji doslovno pune državni ili lokalni proračun ne smidu bit ne samo kandidati na listi, nago se plaše i pojavit u samom društvu osoba koje su osuđene na politički rad u oporbi.

Čudi li onda bilo koga da su gradski i lokalni, a ne samo državni obnašatelji vlasti, lišeni prave i reka bi prije svega zdrave konstruktivne oporbe. Dapače, proporcionalno sa dužnostima i razinom obnašanja administrativne vlasti raste i taj STRAH u birača. Čudi li onda nekog da nam ta udbo kriminalna organizacija od države radi svoju privatnu tvrtku zvanu Hrvatska d.o.o. ? Da u toj tvrtci neškolovani, neradnički i kriminalni polusvijet izigrava šefove pogona, tzv. lokalne šerife koji upravljaju čak i sa županima, gradonačelnicima ili dogradonačelnicima ?

Ako vas to čudi pitam se zašto i do kada, a ako ne, šta če te u tome slučaju napraviti ?

Jer ne zaboravite da straj ne samo što oduzima polovinu snage žrtvi , nego i tu drugu oduzetu polovinu daje zločincu.

Zar nije žalosno to da naša dica i mladi danas napuštadu ovu Bogom danu zemlju. Kaštila kao kolijevku Hrvata. Da se više mladih danas okupi na proslavi Nove godine u Irskoj, nego u našem Sučurcu. Nigdi san čuja podatak njih čak 80-tak, a di su još Njemačka i druge države.

I recimo sad kad budeš u otemu gradskomen viječu , oču li ja  ka građanin ovega našega sela  moč doč do tebe sa kojin problemon (ili če te se  moč zvat na mobitel)  ti češ  onda oti problem iznit na sjednici viječa ili  ka ča to po običaju u nas  bude, da češ ti onda zaboravit na svoje biračko tijelo i na probleme mavat rukon ili češ npr. samo činit ono šta ti stranka naredi?

Zapravo kad govorimo o politici sve se svodi na odgovornost. Tako da je moj rad u MO u političkomen smislu ujedno i moja osobna karta. U dva mandata skoro da nikad nisan izosta sa sastanka. Jer istina da ima oni koji su se kandidirali i nakon osnivačkoga sastanka više se nikad nisu pojavili. Ili recimo primjer prijevare od strane sadašnje kandidatkinje za dogradonačenicu koja je bila na listi hdz-a da bi naknadno umjesto nje u MO došao netko drugi itd. Dakle, razmišlja san svojon glavom i sluša one koji su mi dali i daju povjerenje, a tako če biti i u slučaju GV. Naša je stranačka podružnica u tome smislu potpuno autonomna, a ja opet potpuno slobodan u svom radu i odlučivanju. Broj mob. neču davat  i ne ču bit dostupan 24 sata ali uvik me se može zaustavit ili kontaktirat po bilo kojem pitanju.

Uostalom znam da češ mi ti prvi sve ča rečen, a ne napravim prije ili kasnije gurnit pod nos hahaha.

Svi koji me znadu, znaju i to da ču ih iskreno saslušat. Ako ništa ne mogu to ču kazati, ako mogu to ču napravit, a ako ne znan, to ču otvoreno i iskreno reč. U svakome slučaju uz političku vjerodostojnost i dosljednost jedino šta svojima sumještanima i mještaniman Grada Kaštili mogu obečati, a da je neupitno, to je  odgovornost. Činjenica i to da predstavnici gradske vlasti u ovom odlazećem mandatu nisu imali oporbu, a kako sam oporba bio u MO tako namjeravam biti i u GV. Naravno konstruktivna !

I šta bi ti na kraju reka svojiman eventualniman biračiman?

Ako niste stranačko partijska vojska, a odgovara vam sadašnje stanje, onda šutite ka i do sad. Ako pak mislite da u selu i Kaštiliman triba štako minjat onda izađite na izbore i glasajte za koga god. Mi Vam stojimo na raspolaganju.

I evo ču na kraju i ja ništo reč,a to je da si mi da mislit, pa bi se moglo dogodit da ču po prvi put u ovi dvadesetisedan godin dat HSP-eu glas i to radi tebe,a ti znaš da ja ritko kome virujen,pogotovo u politici,ali, tebi, iako te poznajen tek par godin,za ono ča mi rečeš da češ učinit, virujen,a ono gori ča si mi reka da ču ja prvi bit ča ču ti turnit pod nos da to nisi učinija,non stop imaj na umu.

5 Comments add one

 1. ja mislim says:

  bolje ti je zeljane sa vragom bundeve sadit nego zajebat pecinu 😀

 2. LiliHip says:

  Lijepo,umjereno,nenapadno kazano.
  Mene nešto drugo interesira,da-li si ti Željane siguran kako će i u budučnosti Vaša stranka biti jedinstvena,kada znamo da su je pojedine političke strukture u prošlosti zbog smetnji na političkoj sceni uspjeli razbucati kao beba zvečku?

 3. miritan i ja sta rec says:

  Moram priznat da kad sam vidija naslov ucinija sam upravo ka sta je pechina opisa ah ovo su pravasi bice post pun halabuke i negativne energije ali me zena natirala da neka procitam i rekla da oli neznan pechinu nece ti on stavit ote i moran priznat da sam u hipu sve procita i da sam osta
  ugodno iznenadjen razboritom i trezvenom razmisljanju sugovornika.

 4. pcelica radilica says:

  Gospodine Jurlin sviđa mi se vaš stav i razmišljanje i želim vam mnogo uspjeha na izborima.

 5. mudrajko says:

  Glasat ču za Vas jer se zna di ste bili 91.

Komentiraj