Google
4,205

Jupiiiiiiiii evo opet novi obečanji

Datum:May 12, 2017 5:10 pm
Comments
Komentiraj

010

Asti evo opet ovi lokalni izbori,a sad če nas bonbardirat sa razniman izjavan,kako če ovi vako,oni nako,ovi če učinit ovo,oni ono,a naravno kad ga izabereš onda ko te šiša,a pa slušajte Vi ča mislite da ste političari,neču dat da od mene učinite večega glupana od onoga koliko san ti dopustija da misliš da jesan.A je izletilo ove četiri godine, pari mi se ka da su nikidan oni prošli bili,ma meka bi ja nji da budedu svake dvi godine,jerbo bi se jedino tako vidija niki pomak,dugo je ovo svake četiri,tri godine se ništo čeprka,a onda se u zanju vazme ono veliko plugo pa se oče sve nadoknadit,a vako kad bi izbori bili svake dvi godine, neka onda onu prvu godinu slubodno luftadu,ali če bar onu drugu,ako misli da ga opet izaberedu zapet, za da bi opravda svoj ostanak na vlasti.

I još bi jednu novitadu uveja,sve ono ča mi oti političar obeča da če učinit, bi mi lipo to po godinan poreda,prvu godinu ču napravit to i to ili ništa,drugu tako i tako,treču… ,a opravdat se more samo sa kojin objektivnin razlogon,a ako ne, onda odma automatizmon triba poč ča,pa bi ti vidija kako bi se i manje obečavalo i više radilo, opet ja čudno razmišljan,a dobro kad san ja čudak.

A jesu li onda i Švicarci čudaci? U ovi niki kanton to gre ovako:Landsgemeinde,kako ga oni zovedu,je najviše zakonodavno tijelo i održava se jedan put godišnje ,zanje nedilje u travnju na njiovomen središnjemu trgu di ljudi dizanjen ruuk na licu mista biradu članove vlade i presjedatelja,članove kantonalnoga suda pravde i glavnoga suca,te donosidu odluke o važniman kantonalnin pitanjiman. Ceremoniju otvara presjedavajuči koji u uvodnomen govoru pravi presjek predhodne godine i otvara raspravu,tako da svaki oni prisutni sa pravon glasa ima mogučnost obračanja okupljeniman i javno iznit svoje u mišljenje.

Eto,toliko od mene ča san ja čudak,pa se onda oni ča ti u nas,kad rečeš, oli napišeš onemu da je reka da če učinit to i to,a naravno nije,obruši na tebe i onda si sad ti kriv jerbo si postavija pitanje zašto ništo nije učinjeno (car je gol),pa ti onda zna reč,da ča se ti ne kandidiraš i pobjediš na izboriman pa ti to učiniš,ali čekaj malo,ti si to obeča,ne ja,a ja se npr. nisan kandidira zato ča se trenutno ne osječan sposobnin za to misto,ali bi isto tako bilo pošteno i od drugi kandidati koje stranka pridloži,da se odma u startu zafalidu i rečedu isto tako,ako ne, onda bar u toku mandata,kad vidiš da ne moreš ono ča si mislija da češ,lipo greš ča,a ne zauzest misto onemu drugomen koji bi tija i moga ništo napravit.

A to ča ja pišen o tomen da ovi nije napravija ono ča nan je obeča,a zbog čega je i izabran,(među ostalin da služi narodu,a ne da vlada) ovi svati ka da ga ja napadan,a triba bi znat da u demokrasko uređenoj državi,najvažnija uloga građanina je, nadzor djelovanja vlasti i porazno je da je ovu definiciju pri dvi godine u sedmiman i osmiman razrediman znalo samo 14% učenika,a po izlasku iz srednje škole oni bi tribali bit aktivni, informirani i odgovorni građani, koji ne donosidu odluku pod utjecajen roditelji ili vlasti,nego na temelju svoga kritičkoga razmišljanja,zato i ne čudi kako se u naše škole još nije uveja građanski odgoj,jerbo je glavni cilj toga učenja upravo poticanje razvoja kritičkoga promišljanja društvenih i političkih procesa,učilo bi se tote koja su to prava građanina,odgovornosti,šta je demokracija i kako to funkcionira vlast.

E,a ti sad jemaš mučat o tomen ča san ja reka i nisan napravija ili ča nisan triba,a jesan,a eto se zalomilo,a npr. u Sučurcu je niko vrime glavna tema prid izbore bila kako če se učinit šetnica i na oti način,ka ča je i prirodno, spojit nas sa ostatkon Kaštili,a moglo se,npr.prije nego ča se je donji dijal Jugovinila proda, moglo se sa vladon dogovorit koridor di bi to bilo,a kasnije,ako vlasniku koji je kupija to ne odgovara,uz dogovor,na obostrano zadovoljstvo učinit šetnicu,tamo di odgovara,a more i sad,na pomorskomen dobru,kako je npr. Split to riješija isprid bivšega Anbasadora,samo ča su oni to radili u moru,nasipljali,dok mi ne tribamo,več je to učinjeno, samo se očito nikomen sa otin ne bakče,to je posal di triba dobro zavrnit rukave,pa to više niko niti ne spominje.

A evo još malo onega ča su u MO iz našega sela 2012 godine na nazivimo je konferaci za novinare govorili, ča bi u selo tribalo učinit,a to kako su rekli, Berketova administracija ne obada ili čak su išli toliko daleko da iz Grada nimadu nikakve povratne informacije, pa su zbog toga u Mjesnomen Odboru ukinili dežurstva jer stanovniciman koji dolazidu sa prijedloziman i pitanjiman ne moredu dat nikakve potribne-povratne informacije.

Zanimljiva konstatacija,samo ja bi pita ove iste protagoniste od koji je dvoje ove prošle četiri godine bilo u graskoj vlasti,zašto u tomen periodu nismo imali dežurstva u Mjesnomen odboru? Jeli opet zbog nepovratni informacij iz Graske uprave? Ili?

Pa se tote mogla čut i ideja o graskoj inicijativi koja bi išla prema Županiji, o organizaciji cjelodnevnoga programa u Osnovnoj školi.
Zanimljivo da ni ovde u ove protekle četiri godine nije bilo baš nekoga pomaka.

Pa je tote bilo riči i o kontejneriman koji kad pune bura“ šetadu“ Kaštelanskon ceston.
Nisan vidija nikakvo novo idejno rješenje?

Pa je onda tote bilo riči i o stanju Sučuračkoga pazara, di se uz zaključak kako je stanje katastrofalno i da o tomen prostoru niko ne vodi računa, izašlo sa idejon da bi se zadužila jedna osoba koja bi o pazaru vodila računa,a prikupljenon pazarinon bi se samofinancirala.
Ni ovde nema nikakvi pomaka,a sve do nikidan se u selo govorilo da če se Pazar priuredit,pa ništa.

Pa su onda govorili i o tomen kako Berketova administracija na njiovo traženje za rješavanje obrane staroga dila sela od naplavljivanja moren isto ništa nije napravila????

A moremo se vratit i tamo u 2009 godinu,kad je presjednik MO-a (neču ga imenovat da ne ispadne da jeman ništo protiv njega)govorija o budučnosti Sučurca i tomen da če se navr Osnovne škole radit autobusna stanica do koje če se penjat sa skalan,a za uzvrat šta je škola ustupila teren, Grad če uredit i ogradit južni dijal školskoga terena.
Stanica je napravljena,a ove dvi druge stvari nisu? Zašto škola nije reagirala šta se tiče ove ograde pita san sadašnju ravnateljicu,kad če grad ispoštovat svoj dijal obaveze,na što je ona slegla rameniman da za to nezna,a eto,sada znate. A šta se tiče skal,kako su ji nazvali Čutini skal, priču več cilo selo zna, pa se nebi ponavlja.

Pa onda o ideji di bi Prometova linija br.1 išla Vrila,Smoljevac,do Kaštelanske ceste?

Bilo je riči i o jugovinilovoj štriki koja bi bila buduča cesta do sporske dvorane i da je još onda bija upučen zahtjev za očitovanjen prema fondu za privatizaciju.
I šta vidimo? Ništa zapušteno područje u srid sride sela.

Pa je bilo riči i o cesti prema groblju di je rečeno da če se proširit i mat i lokacijsku i građevinsku dozvolu.
A šta danas imamo? Isto ka i naza pedesetak godin. S tin da san, kad je bija zanji veliki sprovod autu ostavija ispod ranpe od štrike.

E, i sad če bit,eno opet oni Čuto po svoju…

5 Comments add one

 1. ja mislim says:

  tekst ti je odlican
  i oni stvarno misle da smo mi ovce?

 2. LiliHip says:

  He,usporedio si nas s Švicarcima,a znaš li da od ovih naših političara ni njih desetina u Švicarskoj ne bi mogli obavljati dužnosti koje sada u nas obnašajau?

 3. miritan i ja sta rec says:

  Odlicna ti je ova ideja da nam po godinama moraju napisat sta ce napravit a ako ne naprave automatski slijedi smjena.

 4. mudrajko says:

  Oće,oće napravit će šetnicu u četiri trake. Jednu za bicikliste,drugu za đogiranje(sa gumenom podlogom), treću za rolanje i stazu za običnu šetnju.

 5. pcelica radilica says:

  Slika ti je super skale koje vode od nikud prema nigdje. Tekst ti je odličan u potpunosti podržavam izbore svake dvije godine.

Komentiraj