Google
1,458

Danas je prvi dan lita

Datum:June 21, 2023 11:45 pm
Comments
Komentiraj

E to siguro niste znali dok van ja nisan napisa,a isto tako danas je i najdulji dan u godini i to ste siguro znali,ali evo maloga podsjetnika za one koji su odavna izašli iz škole zašto je to tako.
Prema astronomskomen kalendaru lito je počelo u sjevernoj zemljinoj hemisferi (u južnoj počinje zima). Ča oče reč da je danas nagnuta os naše planete Zemlje najbliža Suncu.

Ili još bolje objašnjeno, momenat koji označava početak lita na sjevernoj hemisferi je ti kad Sunce na svome prividnomen putu po nebu dosegne najsjeverniju točku od nebeskog ekvatora. E onda prividno stane kako bi započelo svoje kretanje prema jugu i oti momenat se zove litnji solsticij. A jeste li znali da od sutra dan počimlje kalavat?je je svaki dan pomalo,ali sigurno.

I ka ča se u svitu sve proslavlja tako je to i sa najdužin danon u godini,naravno svako na svoj način, pa tako u pojediniman diloviman Kine na oti dan jidu pase,a najpoznatije okupljalište otoga dana u godini je Stonehenge u Engleskoj di se zna skupit i po nikoliko desetak iljad znatiželjnika i štovatelja druida di se uz druidsku ceremoniju i bubnjanje u svi šesnajst,da od buke ne moreš živit, dočekuje svitanje najdužega dana u godini.
Npr.i u nas se ovi dan obilježava u Višnjanu na brdu di je smištena zvjezdarnica
na način da ispračaju zalaz sunca i uz bubnjanje dočekuju izlazak sunca.

U Karlovcu se od 1779 godine na današnji dan užižedu krijesovi nadaleko poznati ka Ivanjski krijesovi.
Isto tako na današnji dan slavi se i svjeski dan glazbe koji je začet 1976 godine u Francuskoj,a prvi festival glazbe održan je 21.lipnja 1982 godine u Parizu,tako da je jutros najranije sa prvin zrakaman sunca, Rucnerica na dubrovačkomen Srđu počela svoj tradicionalni koncerat pozdrav suncu koji se več tradicionalno,dugi niz godin održava.

068

Komentiraj