Google
1,073

Ne stišaje se bura zbog bonbastičnoga naslova na naslovnici u Slobodnoj Dalmaciji o zatvaranju cimentare

Datum:November 11, 2018 12:35 am
Comments
Komentiraj

Otvoreno pismo:

Šta se krije iza bonbastičnoga naslova u Slobodnoj Dalmaciji da su:“ Kaštelani najavili gašenje cementare, bez posla ostaje 306 ljudi!“????

I to je na kraju naslova meknut uskličnik,ne upitnik,a to bi onda tribalo značit da je ovo ča je potpisana novinarka napisala,konačna odluka?
Malo čudno je to sve skupa izgledalo,a o nekiman nelogičnostiman,usputnin izostavljanjen ili pojedinin naglašavanjen, dobije se dojam kako se ovde radi o namjeri diskreditiranja pojedinaca koji su u textu spomenuti?

Nelogičnost nalazin u konstataciji da se u textu navodi da je odluka o suspaljivanju, koju su Kaštila donila u drugome misecu,iznenađenje i navodi kako se u procesu proizvodnje cimenta koristi razni neopasni otpad bez kojega je proizvodnja cimenta nemoguča(u textu se spominje troska),a koristidu se ka dodaci tupini.U početku san mislija da su falili napisat,pa san tako i prvi text kojega san napisa odveja u ti smjer,ali pošto pratin textove autorice baš po pitanjima od kako je počela priča o spaljivanjima-suspaljivanjima šveleri,smeča-popularno nazvanoga RDF-om u pečiman cimentare,onda san počeja malo kopat po podaciman i doša do toga da je to stvarnost.

Znači ovako,ota troska-šljaka se,skupa sa tupinon more stavljat-suspaljivat u peči.Troska = ostatak iz visoke peči u kojima se tali željezo,a ima visoki peči šta dostižedu tenperaturu od 1600 stupnjev i oni peči ča radidu na isto stupnjev ka i rotacijske peči u cimentaraman,pa se nameče logično pitanje,zašto neko traži dozvolu za suspaljivanje nečega šta je ostatak od nečega šta je več gorilo,a još zanimljivije je od svega šta san moga pročitat kako ista autorica s drugim textom-odgovoru Gradonačelniku Kaštili,koji je reagira na njen prvi text, piše da,iz priopčenja proizlazi kako je njezin grij šta je u izmjenama pripoznala šta znači zabrana spaljivanja i suspaljivanja otpada,pa dalje navodi, kako ona znači sprečavanje tehnološkoga procesa proizvodnje cimenta,jer da je opče poznato kako je troska-šljaka jedna od dodataka tupini i da bez nje več desetlječiman nima proizvodnje cimenta???

Ovo prvi put čujen da se zbog ne suspaljivanja troske u rotacijskiman pečiman ne more proizvodit cimenat??
Koliko ja znan,ota troska-šljaka-ostatak od taljenja željeza,je neophodni dodatak koji se uz gips i klinker u određeniman omjeriman meče u mlinove cimenta u kojemu gvozdene balote razne kalibraže to sve drobidu dokle to ne sameljedu u prašinu-cimenat.
A šta se tiče troske o kojoj je ovde rič da se suspaljije,ona je alternativna sirovina koja se ka i lebdeči pepel, koji su ustvari otpad,zajedno sa tupinon stavljadu u peč, jer su po svojiman kemijskiman svojstviman uklopivi u proizvodnju,a sad zašto se to stavlja u peč-suspaljije,ne zato ka šta je u textu napisano, jer su ote tvari neophodne za proizvodnju cimenta,več je to vid recikliranja otpada.

Pitan se samo zašto, kad je autorica texta pisala o dodaciman tupini u pečiman, nije spomenila kako je cimentara dobila dozvolu (u peti misec) da u peč sa tupinon mečedu lebdeči pepel (dijal je za cimenat),za čije je skladištenje,Ministarstvo donilo odluku da more bit skladišteno na otvorenomen, uz prskanje vodon da,kako samo ime govori,ne lebdi okolo? (količina otega pepela je 198 000 t/g )A isti se,kako u rješenju stoji,neče dopremat ni cisternaman ni brodoviman,več kamijoniman.
Puno nji če se ča budedu ovo čitat zapitat,a ča je to sad lebdeči pepejal? A to Van je ostatak od loženja u termoelekranaman,pa je zanimljivo zašto se to uopče meče u rotacijsku peč,(gori san napisa objašnjenje)to je isto ka da u naloženu peč na drva meknete lug,a ča je najgore oti san pokus napravija u kaminu di san na vatru posuja lug i ča san vidija,a to da mi je navr kuče iz fumara dijal od otega luga izlazija vanka.Znan,znan rečedu, za to jemamo vričaste filtere.

Je li se sa ovin želi izvršit pritisak na Kaštelanske viječnike,vodstvo Grada Kaštili, za uvatit šta bolje pozicije pri donošenju nove izmjene GUP-a i PUP-a,neznan,ali svjesno ili nesvjesno,autorica texta je naglašavajuči ime presjednice udruge KEKS (Krizni eko Kaštelanski stožer)otvorila hajku,jer sad se od svega napisanoga,di ko o ovoj temi u razgovor upadneš,samo pita,ko je TA, presjednica KEKS-a ?
A presjednica Udruge KEKS I…., u textu je spomenuta ka potpisnica dopune koja je priložena tokon javne rasprave o novoj izmjeni GUP-a.A sad se nameče i logično pitanje,kako je neko iz gradske uprave takve podatke moga nekomen dat?Jer oti podaci izlazidu u javnost tek kad Gradski viječnici o njima na sjednici budedu raspravljat.

A u textu dalje piše kako je to ona ista udruga(KEKS)koja je tužila Ministarstvo okoliša zbog studije utjecaja na okoliš, a vezana je za Centar gospodarenja otpada koji bi triba bit u Lečevici.
Neznan,zašto je autorica u text koji se odnosi na Cemex ukonponirala i Lečevicu, sa naglaskon na Udrugu Keks i njezinu presjednicu,ustvari,mogu nagađat,a to me sad vrača na početak texta u kojemu autorica piše o tomen kako su Kaštila u veljači u gradskome planu gospodarenja otpadom donila odluku o zabrani korištenja goriva RDF-a i SRF-a,pa bi autoricu podsjetija da je u sedmi misec 2015 godine Upravni sud u Splitu donija pravomočnu presudu kojon se poništaje rješenje Ministarstva zaštite okoliša o prihvatljivosti,zahvata,prihvata,privemenoga skladištenja i loženja(RDF-a,SRF-a) krutoga goriva u pečiman Cemexovi tvornic Sveti Juraj i Sveti Kajo,a predmet vračen na ponovni postupak i odlučivanje. To znači da bi Cemex opet triba ponovit konpletnu proceduru,a to traje okolo tri-četiri godine,a po računu je to upravo 2018-2019 godina.

Triba li uopče opet pisat o tome kako bi se gori u Lečevici mlija otpad i stvara ti famozni RDF?

Udruga Keks samo oče da se po pitanju „Lečevice“napravi studija utjecaja na okoliš.

A kad su u textu več spomenute tužbe oko Lečevice,onda mi nije jasno zašto autorica texta nije spomenila kako su uz Udrugu KEKS to isto napravili i Udruga Sunca i Opčina Unešič??

Ovako koncipiran text me navodi na razmišljanje da se u javnosti izvrši nekakav pritisak i Udrugu kao i predsjednicu KEKS-a na ovi način diskreditira,kad se zna kako je ona bila jedna od članova u prošlome sazivu Povjerenstva za pračenje stanja okoliša,kao i još jedan član Udruge KEKS,a tako su dobro radili svoj posal, da triba na vrime reagirat, da slučajno opet nebi bili izabrani,a i autorica texta u prošlosti nije bila baš blagonaklona u pisanju o radu Povjerenstva????

A znakovito je i to koliko traje priča okolo sastavljanja novoga Povjerenstva za pračenje stanja okoliša koji se prolongira još od petoga miseca i nikako da dođe na dnevni red Gradskoga viječa,a na pitanja viječnika Željana Jurlina na sjednicama toga viječa kad če se o tome raspravljat,svaki put su bili drugi odgovori,pa je tako bilo da se od svi viječnički klubov, jedini HDZ još nije odlučija,sljedeči put, kako to triba pravno vidit,jerbo da do sad to Povjerenstvo nije bilo pri Gradskom viječu (vrlo čudan odgovor kad se zna da je bilo),pa je onda presjednik gradskoga viječa reka na prezadnjoj sjednici kako če se ta točka uvrstit na sljedečoj sjednici G.Viječa koja je bila nikidan,točnije 5.studenoga,na kojoj pogađate,ota točka u dnevni red opet nije bila uvrštena??
Pošto svi koji jemamo malo više godin znamo da ništa nije slučajno,tako logički moremo zaključit ,da i „ovo“ šta se sve ove dane događa, tomen moremo pribrojit.

A i kad vidin ča je sve ko od političari o ovomen reka,onda mi se sve pari da je u pozadini jedna veelika njiova takozvana,politička igra,a koji če bit razmjeri i posljedice za stanovništvo ovega našega bazena od 350 000 ljudi, pokazat če vrime??

I na kraju. Ajde neka se više prestane sa oton šprancon kako ovi ili oni oče zatvorit fabriku.
A ta priča je počela još kad su u pečiman tili gorit švelere,pa se nastavila kad je Cemex tija palit RDF-šta je drugi naziv za otpad u nas popularno nazvan smeče i sad ovo,pa se onda narodu koji je zbog toga u nikoliko navrata činija prosvjede,zadnji u organizaciji Građanske inicijative Split,na kojemu je bilo nekoliko iljad prosvjednika-zabrinutih za zdravlje sebe i svoje dice, oče naturit nekakva indirektna,a ponekad čak i direktna krivnja.

A nama, stanovniciman ovoga Splisko-Kaštelanskoga bazena, bi bilo drago znat koja je ono crno-siva prašina iz tvornice Sv.Juraj krajen devetoga miseca letila,a količina je bila takva da se u samo nekoliko minuti uz pomoč bure toliko raširila, da se od nje nije ni Split vidija,a i imalo je niki čudni vonj,a i krajen desetoga miseca isto tako je lipa količina prašine iz iste tvornice letila,ovi put nije bila crno-siva,nego nekako bilkasta,ali,to nije bilo neko zanimljivo štivo za objasnit i objavit??

042

Tonči Pavelin

Ispeci pa reci:

6 Comments add one

 1. miritan i ja sta rec says:

  bravo bravo uvik na braniku svoga sela
  nego oce mi ko objasnit ovo sta je gradonacelnik kastili danas na radiu govorija o tome da je ovo sta se sad lozi u cimentarama prihvatljivo
  kako on to zna?
  kako more znat je li ili nije povecanje karcinoma na ovome podrucju npr.uzrok dugogodisnje lozenje petro koksa koje je sada doslo na naplatu?
  zato nam sigurno i ne trebaju strucnjaci u povjerenstu?
  politicari sve znaju
  uzdan se ja u ove nase iz sela samo naprid organizirajte nove prosvjede ovi ce posto se nezna od cega je ovoliko novooboljeli bit toliko masovni da ce se o tome generacijama pricat

 2. LiliHip says:

  Ne malo sam ostao iznenađen. Mislio sam kako je oko suspaljivanja u pećima cementara priča završena,a koliko vidim,ni iz daleka nije. Još više mi je čudnija priča o dugovlačenju Grada da povjerenstvo napokon krene sa radom?

  Miritan i ja sta rec,Gradonačelnikov bi odgovor sigurno bio drugačiji da je Grad oformio povjerenstvo koje bi ga savjetovalo,ali sam siguran da se poslije ovog što se dogodilo,sa povjerenstvom više neće čekati. Zdravlje ljudi je na prvom mjestu,a bolest ne bira niti tko je iz koje stranke,niti koliko ko ima godina!

  Političari,niste dobili mandate da se kockate sa našim zdravljem!

 3. mudrajko says:

  Vidiš Lilihipu da moramo cilo vrime bit atento.
  Ma nema veze mi smo NNNI generacija.
  Transparent mi je u šufitu samo triban s njega skinit paučinu.

 4. pcelica radilica says:

  Upravo tako /miritan i ja sta rec/kako gradonačelnik zna kakve su posljedice od sadašnjeg loženja?
  Možda mu je prišapnula osoba koja je bila na čelu Županijske skupštine koja je donijela odluku o paljenju petrol-koksa?
  Isto tako se u stranačkim kuolarima može čuti da bi i ta osoba trebala ući u novi saziv Povjerenstva za praćenje okoliša?

 5. ja mislim says:

  Koga vi strasite da ce 306 ljudi ostat bez posla? Pa?Od kako je cemex preuzeja firmu kako citam podatke2005 godine broj radnika se nezna ali se zna da ih je 2007 bilo zaposleno 789 2015 godine 455 dok ih je sada zaposleno njih 306 dok je 1991 godine bilo zaposleno 2198 radnika?

 6. ja mislim says:

  Koga vi strasite da ce 306 ljudi ostat bez posla? Pa?Od kako je cemex preuzeja firmu kako citam podatke2005 godine broj radnika se nezna ali se zna da ih je 2007 bilo zaposleno 789 2015 godine 455 dok ih je sada zaposleno njih 306 dok je 1991 godine bilo zaposleno 2198 radnika?

Komentiraj

Prethodni post:

Slijedeći post: