Google
7,081

Osvrt na Sučuraške maškare i Mašogadur

Datum:February 17, 2016 3:05 pm
Comments
Komentiraj

Da nebi koko reka ma vidi ga,on bi sad govorija maškaran ča bi one i kako bi tribale radit. A ne,ne,to mi niko ne more pribacit,ja se samo držin one,zašto je niko puno,puuuno davno donija odluku o običajiman u kojiman se jedan put godišnje da malomen čovik priliku da se kroz maškare izrazi ča misli o onemu nazovimo, “velikomen” kojega je izabra na vlast,a ne ka ča san nakon ovoga ča san mu reka, od barjaktara dobija odgovor,asti kad bi to tako bilo onda bi nan zatvorili špinu,a ja njemu,e onda bi to bile prave maškare,a ne ove sad kad gledaš ča moreš,pa da sa špine obilato teče. I zašto mi je vako puno tribalo (jedanajst daan) za ovo se uvatit pisat,a pa baš iz oti razlogov,nisan ja toliko sa mojiman razmišljanjiman bitan koliko je bitno to ča svit u selo,zbog kojega se maškarana povorka čini i Mašogadur piše,jema o tomen za reč,jer npr.ako se nešto u Mašogaduru oče prikazat,onda triba to u cijelosti napisat onako kako triba,a ne odradit samo oni dijal koji nekomen paše,a oni drugi dijal koji nekomen ne odgovara jednostavno primučat.Naravno,ovo šta ču ja napisat nije “selo” napisalo,več ja,a o pojediniman stvarima u odnosu kako se na nji “selo”izjasnilo da nebi pisa cilo vrime ono biiip,bip, ču obuč u celofan.

Mogu ja o ovomen svaki dan po stranicu pisat,ali san eto,zbija sve u ove,nazovimo četiri točke:

1.
Evo ču počet najpri sa sebon ča ste me mekli u mašogadur,vidin da van je to smišno kako su me makli iz kina,meni nije.

Dobro,sad to meknimo na stranu, ukusi su različiti,jema oni ča se susidu naslađijedu kad mu krepa krava,a jema i oni ča skupa šnjin plačedu,ali,kad ste se več uvatili moga micanja ča iz kina zašto onda niste napisali sve onako kako triba?
Ovako pari ka da me potiralo jerbo san ništo krivo učinija,tamo u dvanajesti misec kad su se u kinu održavala događanja čovik je doša do mene i ovoga ča je sad u kinu i pita ga, da jeli radi grijanje i usput reka da se po selu priča da san ga prije nego san iša ča pokvarija,a je je, govorin ja ovemu,nije samo to,sve san za sebon uništija i jemali su dobri misec dan posla za sve to osposobit za da bi se moglo evo sad u dvanajesti priredbe održavat. Malo je falilo da ga ne pošaljen,ali eto,čovik je stariji i jema san rešpeta i koliko toliko osta ladan.

Eto vidiš,a i ovo ča ste vi sad mekli i ono ča pojedinci,ka ovi po selu pričadu,ko zna ča če se od priči sad tek počet slagat? A da ste tili,ali niste, mogli ste bar u par besid ljudima objasnit situaciju okolo otega moga odlaska.Reka mi je Marijo da on jema niku drugu informaciju ( za razliku od one ča je jedina istinita) i da se zato nije ništa drugo pisalo.

A Marijo zna da mu ja nikad ne lažen,a isto tako,sa osobon koja mu more po tomen pitanju dat pravu informaciju je cilo vrime (one line) tako da je od samoga izvora direktno moga pravu istinu saznat,ali ne,to nebi baš lipo zvučalo,nebi lipo bilo za pročitat da su me makli zbog toga,da me maknedu,zato ča niko oče pokazat da je glavni i da more to učinit,(oče pokazat mišiče?)a nije bitno to ča i kako oti obavlja posal,koji nije ka ča niko misli samo otvorit kino upalit sviče,koje kasnije kad sve završi triba udunit i zaključat pa poč doma,a jok,kad san prvi put nakon dugo vrimena uša u kino u kojemu san do devedeseti radija okolo sedan godin,reflektorska rasvjeta je bila desetkovana,a predstave su se odvijale u nikomen polumraku.

Za dovest sve skupa u red zajedno sa tiristorskin uređajen pomoču kojega se reflektori palidu tribalo mi je dobri par miseci,a pored rasula sami reflektori koje je tribalo “reparirat” glavni problem su mi bile žarulje u tima reflektoriman koji nima nigdi za kupit,a koje san bez da je Grad da ijednu kunu na svoj obraz dovuka iz Zagreba,a za pojedine predstave ča su se događale u kinu,nosija svoju opremu za dobit šta kvalitetniju scenu,jerbo je šteta da kad se več trudiš i izgubiš toliko vrimena za učinit pojedinu predstavu, svjetlosno to ne bude popračeno kako triba i izgubija bi ja okolo toga lipo vrimena,neka mi nije bilo u opisu radnoga mista,ali neka,nije mi ža.

Ma nisan ja od oni ča mislidu da je nezamjenivi,da kad on gre ča iza njega če to sve propast,ali nažalost,jema oni ča upravo mislidu to, da oni jesu,ali nisu.

I volija bi,a ko mene pita ča bi ja volija,da ste kad ste več pisali o kinu stavili koju od ovi slik ča ču ji doli meknit na kojiman se vidi kako nan kino od,ne vlage,več vode koja prolazi kroza zidove,pomalo,ali sigurno propada iako su oni nadležni u gradu i po nikoliko puti obaviješteni i na licu mista se u to uvjerili niko ništa ne poduzimlje,a jedina nan je dvorane ovakve namjene u Kaštiliman,u koju kad pojedini glumci ča su obašli puno dvoran ostanedu ne malo iznenađeni kad je vididu,a i kad prvi put progovoridu ostanedu zabezeknuti akustikon koja je vrhunski odrađena jer je pri zanjoj rekonstrukciji kina projekat za akustiku učinija najbolji,nazovimoga akustičar u bivšoj jugi,a šteta,prova san ja to bija iznutra i malton i gleton i pituron nikako dovest u red,ali u samo koji misec dan opet se sve vrati na staro,(to je isto ono ka da čoviku koji se iz nutra raspada obučeš frak),a jedan zidar mi je reka da otu sjevernu stranu(zid),bi tribo ča pri zaštitit da ovako ne propada, jerbo to ča se več godinama događa,uništaje oti vanjski sjeverni nosivi zid.

2.
E sad kad san se več uvatija pisanja iz Mašogadura onda ču i o zanjoj stranici di se opet i ove godine,ka ča je to bilo i prošle, uvatilo popa. Ma zanimljivo je ovo,od kako je ovi novi pop doša jema oni u selo ča jin smeta,a sad nebi tija mišat ovo u Mašogaduru sa otin,ali mi nije jasno ka ča san več lani bija o tomen pisa da kad je oni pop ča je bija prije ovega prominija nike običaje,npr. kad je ukinija na sprovodiman krug okolo ciloga groblja onda niko ništa,jedini san ja o tomen progovorija ,nakon čega su se svi itali sa izjavan kako to triba vidit zašto je kako je,ne more to tako,iče on tamo di mu se reče… i ka po običaju svakoga čuda dva dana dosta. I neču puno,ispast če čudno da dvi godine zaredon ja popa branin,ali ovo pod brojen osan ča je napisano:“ Olabavit ču pravila za Krizmu i Pričest“,moran naglasit,a to da je upravo ovi pop kad je doša u selo izbacija tinbravanje u knjižice kad je ko od dice bija na misu oli vjeronauk,ALI, su dica to po svoju iskoristila, i iznevjerili ukazano in povjerenje,tako da je ona prošla generacija prvopričesnika i krizmanika kriva za stroža pravila.

3.
Pita me Marijo odma onu večer na maskenbalu da ča mi se čini od povorke,a onda san mu reka ovo ča san več gori napisa,a ništa, u Mašogaduru je za sve kriv pop,a u povorci je glavni krivac ispa Most. O popu nismo,jerbo smo se nikidan u selo oba tomen karali,ali zato jesmo oba mostu – slici u povorci. Da kako to ja govorin? A lipo Marijo,ma nisi ti to svatija,govori mi, dobro,aj ti mi onda objasni,a jesi li vidija Žutoga kako sidi na mostu i vata stolicu – fotelju sa udicon, e, i?
E i to ti je prikazano kako su se oni gori u vlasti borili za fotelje, oni u vlasti? pitan ja njega,e,a reci ti meni, a di je onda u otoj točki ostatak priče? a ča bi ti još tija?a ništa ja nebi tija,po ovomen ča san ja vidija ispada da je samo Most lovija fotelje,a ove ostale ja nevidin? a ča mi je još čudnije ti si oto vidija,a ja nisan i sad si me pripa,moraču u okuliste odit,generacija smo,pa da je meni u odnosu na tebe ovoliko vid iša kvragu?znaš ča Marijo,moreš ti to meni sad deset dan objašnjavat i pritunbavat i opet ja to neču svatit,a biče san glup? nisi ti glup,nego ne razumiš,znaš ča Marijo,da je oti most sta na tri slova HDZ,ili da se oti most izmrčija sa grafitiman od svi stranak ča su ušli u Vladu onda bi ja sad oto ča ti meni govoriš da ja nisan razumija to svatija,ali ovako?

4.
I na kraju,pitan ja Marija,a jeli reci ti meni ovo ča ste užgali ka krnju ča je ovo?a da jeli ga to zajebajen,a nije,a oli nisi vidija da je to fotelja,za koju se političari grabidu,a vidiš ti i ja san isto tako vidija fotelju,znači da mi nije vid iša baš tako kvragu ka ča san mislija,hm,a ča je sad?pita me,a ništa Marijo,a jeli se ti sičaš oni davni vrimen kad san i ja sa vaman sidija za stolon i mislija da donosin nike odluke u maškaran,gleda me i čeka ča ču sad reč,e i,a jeli se ti sičaš onda kad se je donila odluka da če otu godinu Sanader gorit iako se niko sitija da su niki izbori (neznan sad koji su bili) i pita, da jeste li siguri oto za Sanadera,a Vi uglas je,je, pa ča da su izbori,a onda tamo sedan dan pri povorke za sastankon doznajen da je “niko” prominija odluku (a ko kad san i ja oti ča odlučije?)(kako nisi)(samo ti misli da jesi) (a eto san mislija) i dozna za prominu da če se otu godinu zapalit selo,sa obrazloženjen,da neš ti baze užgat Sanadera kad ga svi okolo palidu,a zanimljivo je Marijo to da su Kanbelovčani šest dan prije užgali fotelju,za da bi Vi to isto učinili? To je sad baza?

I na kraju pošto san čuja da se i moj odlazak iz maškar oče na krivi način protumačit,reču, da san ja naza jednu šest-sedan godin (asti ča je brzo prošlo) iz maškar iša ča baš zbog nepridržavanja one,nazovimo definicije ča san je gori u vrju o maškaran napisa,a koju bi svako, nako kako komen odgovara,po svoju prikraja.

Ispeci pa reci:

15 Comments add one

 1. miritan i ja sta rec says:

  O sucurackim maskarama ne triba uopce raspravljat sami o sebi dovoljno govore ovo sta su potirali pecinu iz kina je kretenizam jer kako drugcije objasnit kad maknes neku strucnu osobu koja poznaje prostor iz razloga jer ti samo eto tako ne pase i ja san u selu cuja da si pokvarija grijanje nije li to bezobraznan nacin kojim se oce opravdat odluka zasto se maklo pecinu a i postavlja se pitanje je li to napravljeno namjerno jer nekome smeta da sucurac ima ovako lipo kino a vidi se kako o njemu vode racuna

 2. mudrajko says:

  Ovo šta su popu posvetili zadnju mašogadursku stranicu je znak da je pop odličan i ka šta san to lani napisa bravo i neka samo tako nastavi pa bi dogodine mogla past i naslovnica.
  Podobnost,ne sposobnost je razlog zašto je maklo pechinu i sve ostale koji nemaju HDZ člansku iskaznicu.To je naša žalosna svakodnevnica zbog koje smo došli tu di jesmo i svakoga dana sve više tonemo.

 3. ja mislim says:

  Bravo pechina ka i uvik glasno i jasno lani san komentira da ce ovu godinu na maskaran bit jos manje svita a tako ce bit i buduce sve manje i manje pa nismo mi bas tolike budale nije zaludu voditeljica programa na maskarama rekla da ca se tice pinez oni s tin u gradu nemadu problema boje da za maskare ima a za uredit kino nema a iznenadilo me ovo sta vise nisi u kinu nazva san jednu osobu koja bi mi tribala dat o tome informaciju pa cu onda vidit sta cu napisat jer vidin da si i ti ovde osta nedorecen i zna li ko zasto ovu godinu u kinu nije nista bilo za valentinovo

 4. LiliHip says:

  O imenu osobe koja se založila kako bi se pechinu maknulo iz kina nije pechina,pa neću ni ja. I tako cijelo mjesto o tome bruji,a samo bih nadodao izreku od moje bake koja glasi,daj čovjeku vlast u ruke pa ćeš vidjeti kakav je.Pustite priće o štednji,to bi stajalo da su i oni nelogični dugogodišnji ugovori ukinuti.

  Čitam prije neki dan kako je Kaštelanski Gradonaćelnik najviše štedljiv.Ok,da-li se onda ova devastiranost kino dvorane može prepisati štedljivosti? Po tom pitanju bi se pridružio kritici od ja mislim i opasci kako novac ide na pogrešnu stranu,tj.za maškare ima,a za popravke kino dvorane sa mokrim zidovima i plafonom nema?

  Što se tiče maškara i Mašogadura mogu samo reći da se po starome dobrome običaju od njih ništa drugo i nije moglo očekivat,zadatak je opet odrađen imali su pet minuta slave i to je to do sljedeće godine.

 5. neno says:

  jeli to tebe lilihip ništo žulja pechina i kino? 😀 😀 😀

 6. LiliHip says:

  neno,pisao sam i o maškarama pa sigurno misliš kako me i one kako si reknuo žuljaju? Morat ću te razoćarati,mene ništa ne žulja,mene vrijeđa to što se političari koji Nas vode ponašaju kao da smo mi građani tu zbog njih,a ne oni radi nas.
  Nikako da shvate da su funkcije kojih su se prihvatili ustvari mjesta s kojih se služi narodu,a ne mjesta koja im daju za pravo da se nad neistomišljeniciman razračunavaju,a svojim stranačkim kolegama,onima sa istim mišljenjem ili familiji pogoduju.Kako se može dogoditi da su iz pojedinih familija svi prisposobni i zaposleni na lijepim mjestima,dok s druge strane imamo ljude sa fakultetima koji ne pripadaju nijednoj stranci i zbog toga za njih nema nigdje mjesta i zbog toga preživljavaju uz pomoć socijalne pomoći i kopanja po kontejnerima?
  Isto tako me kao stanovnika ovog grada vrijeđa ,ne žulja,to što se zanemaruje jedan vrijedan prostor kao što je to kino dvorana koja zbog toga propada. Valjda postoji nekakav zakon zbog kojeg za ovakvo zanemarivanje društvenog prostora odgovorna osoba treba odgovarati? Inače sam ok,ali vidim neno kako ovo sve skupa tebe ne žulja,tebi je lijepo?Možda i ti posjeduješ neku od iskaznica pripadnosti? 😀

 7. neno says:

  a žulja te, žulja … 😀

  neče ti ovi spin sa iskaznicon baš pomoć ali eto priznaču ti – iman zdravstvenu iskaznicu i onu ča mi je dala privredna banka jer priko nji dobivan plaću. jeli ti sad lakše? 😀

 8. LiliHip says:

  Kako sam već prije napisao,ne žulja,već me kao građanina vrijeđa.Vidim kako nisam pogriješio o tvom posjedovanju iskaznice pripadnosti,a do zaključka sam došao pomoću jedne riječi koju si napisao,spin,je riječ koju imaoci iskaznice pripadnosti u svom vokabularu vrlo često upražnjavaju 😀

 9. neno says:

  kad malo bolje promislim fakat si u pravu. svi oni koji u svome vokabularu upražnjavaju riječ “spin” su imaoci iskaznice pripadnosti hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. štoviše mnogi od njih imaju i iskaznicu pripadnosti dodatnog osiguranja i plačaju dobrovoljnu članarinu od 70 kuna mjesečno. to svakako nije bez vraga … 😀 😀 😀

 10. miritan i ja sta rec says:

  Jeste se uvatili zahvalne teme o iskaznicama nego mene zuja to sta san procita da ce se svecana sjednica za dan grada odrzat u hotelu resnik prosle godine isto a zasto se to ne dogada u gradskome kinu a ne placat drugu dvoranu nikidan citan o stedljivosti gradoacelnika?

 11. neno says:

  a biće anbijent zgodniji za zakusku i domjenak poslin sjednice? 😀

 12. LiliHip says:

  Gospon neno,polupali ste lončiće,iskaznice od HZZO-a nisu iskaznice pripadnosti,već ste vi kao posjednik tih iskaznica klijent ili korisnik usluga koje pomoću njih dobivate.

 13. ja mislim says:

  di ce miritan i ja sta rec i neno o srama u kino zvat goste kad odma navise ulaznih vrata tece taraca tako je bilo pri misec dan ako nisu sredili

 14. miritan i ja sta rec says:

  neka pokriju ceradon i jos nisto (ja mislim)osta si nam duzan informaciju sta ce ti rec jedan covik u vezi kina?

 15. ja mislim says:

  Jesan osta san duzan informaciju jer niman sta novo rec sve koje san pita su mi skoro pa isto rekli pssssst ne talasaj puno to ti je ispalo jedno veliko sr..e i niko nece nista da govori jer ga je straj da se dozna kako je to on ili ona reka-la

Komentiraj