Google
1,778

Prikaz događanja iz prošle sedmice

Datum:March 19, 2013 11:00 pm
Comments
Komentiraj


Nedilja je popodne, evo opet nji pet Domina, Filomena,Marijeta, Kate i Mandina na njijovoj kafi na kojoj se more doznat i ono ča u nijedne novine ni televiziji oli radiju ne morete čut,oli pročitat. Sve znadu unaprid i prije nego če se to dogodit.
A jeste li vidili novoga papu? Ajme ča pametno govori. Je Marijeta i meni se svidija i mislin da bi ovo moga bit papa željezne ruke u baršunastoj rukavici. A ča je sad Filomena,šta ti to znači? A ništa Kate svidija mi se ka čovik i sad odma ga mogu počet uspoređivat sa popularnošči Ivana Pavla II jerbo ga je od kako je seja na postolje nako dobroga i jednostavnoga svit odma isti momenat zavolija. A možda je to Filomena samo početni dojam vidi čemo za koju godinu šta če učinit pa čemo onda znat. A ne Mandina moja,odma se tot vidi jedno jednostavno čeljade , oli ne vidiš da je osta u svoje postole, križ je zadrža oni svoj gvozdeni, nije tija zlatnoga vazest, ne nosi baršunasti plašt,ne želi da mu se ljubi ruka,a govori se da če i zlatni prsten odbit.

Asti tebe Filomena,a kako če to prsten odbit? Svaki papa jema papinski prsten? A šta ti mene pitaš? Možda če bit koji kompromis, biče prsten,ali neče bit zlatan? Asti Filomena ko bi reka da ti toliko o crkvi znaš,a uvik ni rigalo ni plivalo o njima govoriš. Je Domina govorin,ma ono šta govorin je ono šta se dogodilo,nisan ja iz maloga prsta to iščičala.
Novi papa Franjo crkvu oče učinit poniznom i siromašnom, takozvanu revoluciju u crkvi koja bi postala bliža narodu. Bergoglio je prije konklava oduševio kardinale ričima ‘Ne može pastir biti na planini, a ovce u dolini’. E baš me interesira kako če se to popi sad ponašat kad jin se dođe krstit koje dite od samohrane matere? Do sada su se tako reč iživljavali,a novi papa dok je bija kardinal takve je pope žestoko kritizira.

Sičan se jednoga slučaja u naše selo kad pop nije tija sprovodit čovika jer je ovi sta skupa sa nikon ženon,a nisu bili vinčani. Govori se da je bilo svašta,čak kako je popa i buglo,ali bilo kako bilo rodbina je šla kod biskupa koji je popu reka da umrloga triba sprovodit,a ovi kad je doša reka je da ne dolazi svojon voljon nego zato šta mu je naređeno. I na kraju ispada da je pop radija po svojoj volji, jer da nije bilo po crkvenin praviliman onda ni biskup nebi bija da dozvolu. Ajme Filomena šta si sve nadrobila,govorili smo o papi ča ga je nikidan izabralo,a ti ovde sad nan govoriš o tomen ča se dogodilo jema bar tristipet godin. Je Kate,ma triba to dovest u red,ne more papa govorit jedno,a ovi šta su ispod njega radit ništo drugo.
Je Filomena moran se u ovomen sa tebon složit,a i zanima me kaki če u budučnosti bit stav o prezervativima,jerbo je papa Franjo reka da su dopušteni zbog zaštite od bolesti.

Aj pak Domina kad si se i ti javila,a očeš mi objasnit kako to oni od tvoje Pusičke šaljedu emajlirane poruke svojiman stranačkin kolegan o slobodniman radniman mistiman i to još da jin uzvratidu sa informacijon o zainteresiranosti,e i kad mi več greš objašnjavat onda mi usput moreš reč i o onomen famoznomen dogovoru o stavljanju štednje Ljubljanske banke u bubanj suckesije. Ajme Kate, ne reče se suckesija nego sekcesija. Ma vidi Domine, nije ni suckesija ni sekcesija, nego sukcesija. Dobro je Filomena, onda “ota” nazovi je kako ko očeš če sad ljudiman udaljit onu jijovu štednju u Ljubljanskoj banci za još jednu desetak godin?

Je Kate, dobro si ti rekla,a očeš ti meni objasnit kako se uopče dogodilo da se u ovi dvadeset i tri godine to do sad nije riješilo,a i ča su se to onda kako su nan rekli Jadranka i Borut uspješno dogovorili i rekli da je sve sređeno kad su se ovi opet morali dogovarat?Ma reču Van ja,nismo mi uopče tribali pristat na ote njijove ultimatume u zanji momenat,nego jin reč, jeli nas nečete primit u Uniju? eto vas tamo kad nas budete tili javite se. Ma bravo Mandina, Ne bi se ni oni tvoj Lesar ovoga sitija. A da je bilo prema njiman tamo zidine dignit? pa eto vas tamo,a nas vamo? pa ko pri popusti. Ajme di ste sad opet daleko išli,ne tribamo ni odit na zapad, jemamo ga mi ovde u nas i to onega divljega. I sad čemo se opet po iljadeti put vratit na onu,a tili smo samo zapadnjački standard i njijove plače,a vidi šta smo dobili,jad i bijedu. A vidi Domine šta je smišna,a znaš li ti kako na tomen zapadu npr. u Austriju funkcionira škola? Priča mi je jedan roditelj da svaki put kad đaci ulazidu u učionicu učiteljica ji dočeka na vratima s njima se rukuje i obostrano razmjenjuju pozdrave (kako ste i slično)i za marendu je učiteljica zajedno sa njima, nimaju zbornice,dica su cilo vrime sa svojon učiteljicon,a kad gredu doma opet se lipo pozdravljadu i rukujedu.

Dobro je Marijeta,ajde spusti se na zemlju,ča se toga tiče mi smo još u srednjemu viku.
Ajde, ostavite se zapada,štufat če nas.Jemamo mi ovde cirkusa i bez njega ma jeste li vidile Mamiča,a? Bome se ovi put dobro ča bi naši stari rekli raspištoljija,a ma šta mu je nako tribalo? A ništa, ali meni je smišnije to šta se sve kasnije događalo kad je oni glavni za glasnogovorit u Dinamu Marčinko reka šta je reka,a onda se Dinamo ka klub od toga ogradija. A je, lipo je reka. I sad je on iša činit usporedbe pa je među ostalin reka:“ Šta se tiče Mamićeve konstatacije kako nije normalno da u Hrvatskoj Srbin bude ministar obrazovanja, pitajte u Njemačkoj može li ministar obrazovanja ili obrane biti Francuz, ili u Srbiji Albanac, u Grčkoj Turčin?“ A ja bi pitala ovoga šta je oto izjavija kako je onda Nikola Sarkozi bija predsjednik Francuske? Je da se rodija u Parizu,ali je sin mađarskoga emigranta. Ili Švarceneger, Austrijanac koji je guverner jedne američke države?

Ajde Mandina, ko tebe obada, nisi ti u tomen društvu pa da te se uzme za ozbiljno. Dobro je, zato se Ruža Tomašič uvatila gasit sa izjavon da je Hrvaska za Hrvate,a ostali su samo gosti,a ova če uč u anale kad je rekla da je više učinila za Srbe nego Pupovac,a Pupovac joj je odgovorija kako kad on dođe među Srbe oni mu kažu:“Pa gdje si ti Pupovac, naša srpska majka Ruža Tomašič je več bila tu.“Ajme nama. A di je ovome kraj? A šta je Filomena? A reci ti meni,a šta je to Milanovič reka da je ovo bija građanski rat?

A je li ti to Kate opet po svoju a? A oli nisi čula kako je reka da je televizija okinila dijal i da je ispalo da je on reka ono šta nije tija reč,ustvari da kad ne prikažeš sve u cilosti nego na peci bokune onda se izgubi fabula i to onda sasvin drugačije zvuči. To ti je Kate isto ka kad rečeš:“Ajme meni ma vidi onoga ča je cili smišan“.
Ili:“ Ajme meni ma vidi onoga“. Ajde Filomena neka ti bude, nikako čutin jugo pa mi se ne kara,ma je zanimljiva bila ova sedmica svi su ništo rekli,a onda su se kasnije opravdavali kako oni to nisu rekli nego se to protumačilo na krivi način tako da sad svi razglabaju o tome ko je, šta je, na koji je način ili je li uopče to šta je reka reka?

Ma ostavimo se mi politike jer čemo se opet pokarat,a bilo bi šteta sad u zanju. Nego jeste li čuli da je Rišič opet provrija? A je,baš san jučera išla vidit. A je li se oto more pit? A nije baš za priporučit, jer se ne zna oklen ta voda uopče dolazi, jeli to izvor ili je točka izbijanja niki naslag od vood. Bilo kako bilo fenomen je za na televiziju i za istraživanje,ali zainteresirani nima,a enigma je prisutna jer nema nekoga pravila kad če se ukazat ili koliko če trajat kad mu dođe eto ga,a kad ga štufa nima ga više.Ma isto me čudi kako ko ne učine jednu pompu okolo njega. Ajde moja Domina, jemamo mi pametnijega posla, nama u selo je glavna preokupacija kako če se nova sporska dvorana zvat.Govoridu ovi naši iz sela kako oni nimadu ništa proti Rogošiča,ali da neka se kad bude napravljen bazen po njemu nazove,a ne sporska dvorana tako da sad gredu skupljat peticiju za drugo ime npr.da se zove Sokolana. Ma bravo Kate, šta nebi učinili referendum za kako če se dvorana zvat,a to šta če se užižat smeče ili to šta u Vrila moraš brodon zamisto na noge proč, šta je opet nikidan dijal geta bija pod vodon, šta je podhodnik odispod magistrale kraj vatrogasac pun vode zbog Rišiča i dica zamisto kroz njega sada pritrčajedu Magistralu nima veze. Jedini problem u naše selo je to kako če se zvat dvorana!
Aj adijo, ajmo ča da nebi čako rekli.

Ispeci pa reci:

Komentiraj

Prethodni post:

Slijedeći post: