Google
667

Prvi lipnja pri dvadeset i osan godin osnovana je satnija “Putalj”

Datum:June 2, 2019 4:00 pm
Comments
Komentiraj

Ovi na slici su dijal od dragovoljac postrojbe Putalj koju je slika Franko Kovač uoči akcije Rašeljka za koju su se ovi šta ji vidite doli na slici dobrovoljno javili i fala Bogu svi su se živi vratili.Na slici još fali zapovjednik,pok. Ante Dadić koji je isto bija u akciji,ali trenutno nije bija tote kad se je slika učinila. Inače ova slika se nalazi u našemu Planinarskomen domu u onoj tamo zapadnoj sali,na sjevernomen zidu.

039

087

ploča

Da se ne zaboravi:

1. lipnja godine 1991 u Kaštel Sučurcu je osnovana postrojba „Putalj“ kao sastavnica 114 br. prve pričuvne brigade Hrvatske vojske.
“Ratni put i zadače postrojbe od njenoga osnutka bili su uvježbavanje i obuka u rukovanju oružjem i eksplozivima stanovnika svih sedam Kaštili,sigurnost ljudi,imovine i ostalih važnijih institucija u gradu. Prve zadače postrojba provodi osiguravajuči vitalne gospodarske objekte u domicilnim mjestima, izrađuje planove blokade prometnica, te vrši pripreme za blokadu vojarni JNA, kao i skladišnih objekata.Najvažnije su bile blokada strateški i za JNA presudno važne,vojarne veze, na sv.Luki,te zaštita samoga grada Kaštili na Kozjaku,posebice od pristiglih četničkih snaga iz Crne Gore, koje su kao pojačanje pristigle na Kozjak; zatim osiguranje aerodroma Resnik, blokada vojarne Brižine, sudjelovanje sa ostalim dragovoljačkim postrojbama u prvoj zajedničkoj napadnoj akciji HV na oslobođenju Knina,u zaleđu Drniša (Pakovo selo, kolovoz 91.),blokadi i oslobađanju vojarne u Žrnovnici zajedno sa dragovoljcima iz Žrnovnice. Tu je važno napomenit činjenicu da nakon preuzimanja sve tri navedene vojne baze, postrojbi Putalj s time nije prestao ratni put, šta je ne rijetko i bio slučaj u nekim sredinama.Nakon oslobađanja i predaje objekata strukturama vlasti, postrojba je nastavila sa postavljanjem i zauzimanjem prvih položaja na Svilaji i Moseču ,odnosno crti obrane Vršine-Baljci na južnim padinama Svilaje i crtu Strunje-Crni vrh na sjevernom djelu Moseča. Sve to do 15.prosinca 1991.g. kada svoj ratni put nastavlja kao okosnica 141.br HV-a; prvoga zauzimanja brane Peruča,Dubrovačkog juga,Zadarskog zaleđa, kao i svih ostalih ratnih zadača do Oluje i završetka Domovinskog rata.Istaknuo bi za kraj i jednu, mnogima nepoznatu činjenicu; da je to jedina satnija koja je pod zapovjedništvom Ante Dadića dobila pismenu pohvalu generala Ante Gotovine (18.12.1992.g.).”

U spomen na sve one koji su pripadali ovoj postrojbi 2011 godine na 20-toj obljetnici osnutka postrojbe “Putalj” na zgradi stare ambulante u Kaštel Sučurcu postavljena je kamena ploča na kojoj je uklesano:

NA PONOS GRADA KAŠTELA
DRAGOVOLJCIMA DOMOVINSKOG RATA
PRIPADNICIMA POSTROJBE “PUTALJ” SASTAVNICE 114.BR.
I PRVE PRIČUVNE POSTROJBE HRVATSKE VOJSKE
OSNOVANE NA DANAŠNJI DAN
1991. GODINE U KAŠTEL SUĆURCU

Ispeci pa reci:

Komentiraj