Google
906

Ivica Batina je dobija nagradu grada Kaštili za životno djelo

Datum:March 7, 2019 11:52 pm
Comments
Komentiraj

ivica-batina
foto je sa fejsa

A sve je to počelo 27.srpnja 1971 godine kad se u selo dogodija veliki požar u kojemu je u samo uru vrimena izgorija cili Gaj,nakon kojega je Ivica Batina ka tadašnji presjednik omladine dobija zadatak da organizira čuvanje požarišta,a pošto su cilu noč bili budni jemali su vrimena za razmišljanje,pa je tako Ivici sinila ideja o organiziranju Omladinske vatrogasne brigade i odonda je sve to počelo.
Pa se ote iste godine desetoga listopada Omladinska vatrogasna brigada pretvara u vatrogasno društvo,a pošto je najstariji od nji jema samo 22 godine,nazvali su se „MLADOST“,a za presjednika društva izabran je upravo Ivica Batina.

U selu su ji gledali ka čudake,stariji su gingali glavon,mislili su,a proče ji to,mladost ludost,ali ovi su to ozbiljno svatili,a u dvanajesti misec 1971.g. dobili su i službeno rješenje od ondašnjega SUP-a.

Prvi nazovimo „vatrogasni dom“ bija jin je u zgradi ondašnjega Saveza borac,nakon kojega 1972.godine prilazidu u garažu kod Ive Miolina-Miškovca,koji je ujedno bija i zapovjednik vatrogasac,di su bili sve do 1974.godine,kad su od ondašnje Mjesne Zajednice dobili prostor u Đardinu.
1975 godine od obveznic koje su Sučurani od Auto puta Split-Zagreb ustupili vatrogascima,oni kupuju zemlju na području di se dom i dan danas nalazi,a oko toga su se događale čudne stvari (tribalo je na to misto doč ništo drugo,ali sad nečemo o tome) i u lipnju 1977. godine počinjedu se kopat temelji i ote godine u jesen završeno je prizemlje i kat,nakon čega vatrogasci iz Đardina ulazidu u novi Vatrogasni dom,koji svakim danom biva sve veči i suvremeniji.
A sad dolazi i oni dijal ča bi puno nji kad bi mogli iz povijesti društva najradije izbrisali.

Godine 1991, kad se ka na traci događa „sječa glava“ni Ivica Batina nije bija pošteđen.
Događaju se trzavice,stranačke podijeljenosti,do onda kompaktno društvo sad se dili na dva tabora,nastaje duboka kriza,ne izvršavaju se niti one najosnovnije funkcije i Ivica je vidija koja je ura i zbog Društva-koje mu je bilo ka obitelj u koje je utka svoj život,koje mu je ka dite,za spasit ča se spasit da, daje ostavku na misto presjednika Društva,je li to zaslužija,isto ka da su mu po srca tad iščupali,ali oni koji su mislili lako čemo,nisu puno durali i nakon par godin jedini koji je sve to opet moga dovest u red je Ivica Batina koji se opet vrača na čelo Društva di je bija sve do 2006 godine kad je sve lipo naputija i sredija,onda se tamo nigdi 2006 godine povuka nakon čega je dobija titulu Počasnoga presjednika Društva na čijem je čelu bija ni više ni manje nego 33 godine.

Naravno,da ne ispadne sad kako je Ivica jedini zaslužan za sve ono ča naši vatrogasci sada jemadu,nigdi san pročita njegove riči koje ču sad ovde nako po svoju napisat,a zvuči ovako,ako mu je Bog da karizmu da bude idejni vođa,da nije bilo zajedništva Sučurani i nebrojene generacije mladih nikad nebi imali ovakvi Vatrogasni dom koji je največi u Hrvaskoj,a i u bivšoj jugi,pa i šire.

Ivica Batina uz razna priznanja i odličja,dobitnik je povelje i plakete Mirka Kolarića, koju mu je 2007.godine Hrvatska Vatrogasna Zajednica dodijelila za cjelokupno životno djelovanje u Hrvatskom vatrogastvu,a evo je napokon dobija i nagradu Grada Kaštili za životno djelo.

Bravo Ivica.Čestitam.Ti si ovu nagradu baš zaslužija.

Ispeci pa reci:

5 Comments add one

 1. LiliHip says:

  Ivica čestitam na nagradi. Vi ste jedna od rijetkih osoba koja je ovu nagradu za Životno djelo i zaslužila.

 2. mudrajko says:

  Čestitam.

 3. miritan i ja sta rec says:

  Dobro su se i sitili ali nikad nije kasno
  Cestitam

 4. ja mislim says:

  Cestitam
  Miritan i ja sta rec nagrada nije mogla prije jer se nisu poklopile okolnosti sad kada pojedinih osoba nema na mistima na kojima su bile moze

 5. pcelica radilica says:

  Čestitam.

Komentiraj